29 Ιουνίου 2010

Καρυδόπιτα



Μια νόστιμη, ελαφριά και λεπτή καρυδόπιτα. Διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, τις φουσκωτές και τις αφράτες. Περισσότερο θυμίζει οπτικά ένα παχύ παντεσπάνι παρά την ψηλή καρυδόπιτα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο η γεύση της είναι ίδια και το κυριότερο, δεν είναι λιγωτική!!!


Ιδανικός συνδυασμός για να την σερβίρεις είναι το παγωτό βανίλια. Λες και φτιάχτηκε για το γλυκό αυτό. 



ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


Υλικά:
1) 11 αυγά
2) 11 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3) 11 κουταλιές σούπας καρύδι τριμμένο 
4) 10 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
5) 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού)
6) 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
7) 1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο 
7) 1,5 σφηνάκι κονιάκ 
8) ξύσμα ενός πορτοκαλιού
9) 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Υλικά για το σιρόπι:
1) 2,5 κούπες νερό
2) 2 κούπες ζάχαρη
3) Φλούδες από 1 πορτοκάλι
4) χυμό ενός λεμονιού





Μέθοδος: 

Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το καρύδι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Αφήνουμε τη μαρέγκα στην άκρη.

 Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ και χτυπάμε ακόμα λίγο μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα του αυγού με τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σε 3 δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το καρύδι και το σιμιγδάλι και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα σαν χυλός. Σταματάμε το μίξερ.
         
Προσθέτουμε τώρα λίγη - λίγη τη μαρέγκα μέσα στο μίγμα του καρυδιού και των κρόκων αλλά προσοχή, ανακατεύουμε τώρα πια απαλά με μια σπάτουλα και όχι με το μίξερ! Η ενσωμάτωση της μαρέγκας στο μίγμα πρέπει να γίνει σταδιακά και με απαλές κινήσεις έτσι ώστε να μην ξεφουσκώσει. Χρειάζεται ευγενικό ανακάτεμα χωρίς βίαιες κινήσεις. 


Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκατοστών και έπειτα το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το χυλό της καρυδόπιτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να παίρνει χρώμα καφέ. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 25 λεπτά. Όταν πιστεύουμε ότι είναι έτοιμη κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι όπως σε όλα τα κέικ. Δηλαδή βυθίζουμε στο κέντρο της καρυδόπιτας ένα μαχαίρι και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Αν έχει ζύμη επάνω του, τότε αφήνουμε την καρυδόπιτα να ψηθεί για λίγα λεπτά ακόμη.          

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Για να την σιροπιάσουμε πρέπει να είναι το γλυκό κρύο και το σιρόπι ζεστό! 



Όταν η καρυδόπιτα έχει κρυώσει πλέον φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής: 

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, και τις φλούδες του πορτοκαλιού. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και από την ώρα που έχει αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι μετράμε 5 λεπτά. Το σιρόπι είναι έτοιμο. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε.

Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ως εξής: 

Μόλις η καρυδόπιτα κρυώσει την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια με το μαχαίρι. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο -  λίγο το καυτό σιρόπι και το ρίχνουμε με προσοχή πάνω στο γλυκό προσέχοντας να πάει παντού. Δεν το περιχύνουμε με βιασύνη. Πρέπει να πέσει σταδιακά και όχι με πίεση για να μην χαλάσει το γλυκό και κυρίως πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε σιροπιάσει κάθε του μεριά. 



Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία του σιροπιάσματος αφήνουμε την καρυδόπιτα για μισή ώρα περίπου (καλό θα ήταν και παραπάνω) να σταθεί και να ρουφήξει το σιρόπι. Κατόπιν μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό βανίλια. 

* Δοκιμάστε να την σερβίρετε με σπιτικό παγωτό βανίλια!! 

Καλή επιτυχία!!!!


        


  

1 σχόλιο:

  1. Προσπερνώ τα 11 αυγά...(άλλωστε δε θα φάω και όλο το ταψί γκουχου γκουχου) ...γιατί μ' έχεις τρελάνει με τις φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!
    Καταπληκτική καρυδόπιτα!!! Ωραίο χρώμα και με όσο σιρόπι χρειάζεται!!!!!!!!

    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10