1 Ιουλίου 2010

Ρυζόπιτα

           Καλό μήνα σε όλους! Μπήκε αξέχαστα ο μήνας Ιούλιος, ο μεσαίος του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να πέφτει και τον ΦΠΑ να σκαρφαλώνει στο 23%.




          Αυτές οι συγκυρίες με έκαναν να σκεφτώ να προτείνω την παρακάτω συνταγή που πιστεύω ταιριάζει απόλυτα με τα σημεία των καιρών!
          Λίγες μέρες πριν λοιπόν έκανα μια εκδρομούλα στο πατρικό μου κάτω από «το αυλάκι», στο Κιάτο Κορινθίας. Ξέρετε, θάλασσα, έτοιμο φαγητό και baby sitting από τη μαμά, δεν θέλεις και πολύ! Εκεί, η κυρά Φιλιώ, μια γειτόνισσα, αρκετά ηλικιωμένη με φίλεψε ρυζόπιτα!! Δάγκωσα κι ερωτεύτηκα! Μια εκπληκτική πίτα που θυμίζει στη γεύση ελαφρώς μακαρονόπιτα, αλλά σε πολύ καλύτερη κατ΄ εμέ έκδοση! Είναι πιο συμπαγής, πιο πίτα και κατά πολύ πιο νόστιμη!
          Ζήτησα λοιπόν τη συνταγή και όταν μου είπε η γυναίκα τα υλικά (και μάλιστα οι αναλογίες ήταν με χούφτες και χεριές όπως έλεγαν οι παλιές), σκέφτηκα, πως βρε παιδί μου με τόσο φθηνά και ταπεινά υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο νόστιμο και πλήρες?
          Χάριν της οικονομικής κρίσης λοιπόν, επιστροφή στα παλιά με ένα φαγητό παραδοσιακό. Μόνο που τότε το γάλα και το τυρί ήταν από τις κατσίκες, το κρεμμύδι από τον κήπο και τα αυγά κατευθείαν από την φωλιά της κότας και το φύλλο σπιτικό!

ΡΥΖΟΠΙΤΑ

          Τα υλικά είναι στο περίπου, καθώς προσπάθησα να μεταφέρω τη συνταγή από μονάδα μέτρησης «χούφτα» σε γραμμάρια και milligram.

Υλικά για ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ:

1) 1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο multi.
2) 1 λίτρο γάλα φρέσκο, και ίσως λίγο ακόμα.
3) 250 γραμμάρια ρύζι γλασέ (…στο περίπου, ίσως και 300 γραμμάρια)
4) 3-4 αυγά
5) Λίγο αλάτι
6) Πιπέρι
7) 1 κομμάτι φέτα τριμμένη ή κομμένη με τα χέρια
8) Λάδι

Εκτέλεση:

          Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το ρύζι με λίγο νερό μέχρι να βράσει και να μαλακώσει, όχι όμως να βράσει τελείως. Μόλις το ρύζι μαλακώσει προσθέτουμε το 1 λίτρο γάλα και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λάδι, την φέτα κομματιασμένη ή τριμμένη, πιπέρι, λίγο αλάτι και τα αυγά χτυπημένα. Σε περίπτωση που δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πηκτό και συμπαγές, απλά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Η τελική του μορφή πρέπει να είναι αραιή!

           Καλό θα ήταν το φύλλο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι σπιτικό. Εγώ την δοκίμασα με σπιτικό και πραγματικά είχε ξεχωριστή γεύση. Δεν πιστεύω ότι κάποιο φύλλο του εμπορίου μπορεί να δώσει τέτοια γεύση.

           Η ρυζόπιτα χρειάζεται ένα φύλλο σχετικά χοντρούτσικο από κάτω και ένα από πάνω. Η κυρά Φιλιώ άνοιγε με τον πλάστη ένα πολύ μεγάλο φύλλο, διπλάσιο από το ταψί που είχε. Το έβαζε κατόπιν στο λαδωμένο της ταψί, έριχνε πάνω του τη γέμιση και μετά «σκέπαζε» την ριζόπιτα από πάνω με το ίδιο φύλλο που εξείχε πάρα πολύ από τα τοιχώματα του ταψιού. Έφτιαχνε σαν να λέμε κάτι σαν απλωτό πουγκί, που μέσα του έκλεινε την γέμιση. Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος είναι και η ποιο εύκολη!



Καλή σας επιτυχία !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10